Lyuk-történelem

Itt a Lyuk teljes történelmét szedegetjük össze, de nem megy minden egyszerre.


Lyukas kérdések

(Gusztafik Tibor)


SZó, ami szó eléggé botrányos híre van (volt). Némi túlzással a fejüket fogták az illetékesek és az érintett szülők, amikor a híres-hírhedt budapesti "avangard" klub: a FEKETE LYUK került szóba. Eltelt néhány év. Felnőtt egy-két hasonló jellegű szórakozóhely a LYUK mellé, kijelenthetjük: nagyon fontos szerepe van az alternatív irányzatok fejlődésében! A furcsasága csupán annyi, ez a hely más. Más zenével, más környezetben. Az is lehetséges, hogy majdan legendává válik? NAGY GYULA a beszélgetőpartnerem aki a klub menedzsere, vezetője, sőt alternatív játékainak a műsorvezetője is egyszersmind.

- Te hagyományos lemezlovasként kezdted miért váltottál?
- Nagyon untam már, hogy mindenhol ugyanazt a zenét játsszam. Bárhova mentem, mindenütt azt a tíz-tizenöt slágert kérték, és untam már a "nyálas" dalokat.
- Mikor volt az elso alternatív disco Magyarországon ?
- Nincscn hivatalos időpont, de 84-85 körül mar én sok különleges zenét játszottam. Láttam, hogy mozog már az a réteg, amelyik nem érzi jól magát a hagyományos discoban.
- Milyen zenei stílusok kapnak teret a FEKETE LYUKBAN?
- Megfordulnak nalunk a rock, a punk, az avantgard, underground es persze a dark irányzatok hívei. Mi nem hasonlítunk más szórakozóhelyekre. Máshol óriási fénytechnika, nálunk sötétség. Másutt a DJ-k konferálnak, én meg sem szólalok stb. Hozzáteszem, ezeknek a srácoknak nem is tudnék újdonságot mondani, hisz szinte mindent tudnak. Éjjel nappal járják a lemezboltokat, zeneőrültek, minden eloadót fantasztikasan ismernek.
- A BLACK HOLE többek között arról is híres, hogy mar évek óta dübörögnek számok azoktól a bandáktól, amelyek csak mostanaban valtak ismertté...
- Így van. Az MTV népszerűsítő hatása előtt mi már játszottuk a METALLICA, NIRVANA, U2, vagy akár a RED HOT CHILLY PEPPERS felvételeit.
- Milyen alternatívák vannak az alternatív disco előtt?
- Először is tisztázzuk az ALTERNATÍV kifejezést, annak idején mi nem a stílusra találtuk ki, hanem a sokszínű fellépők kapcsán hirdettük. Választási lehetőséget kínálva. Elterjedt. Ám néhány zenekar kifejezetten kikérné magának ha ALTERNATÍV jelzővel illetnénk. Az előbb felsoroltam néhány nevet, akikkel mi megelőztük a többieket. A magyar bandák felkarolásában is élen járunk. A FEKETE LYUK-nak nagy jövője van!


Harmadik éve fogad a Fekete Lyuk
Szubkultúrált lélekjelentések

(1991. március 30., szombat, ZIMONYI PÉTER)

Három éves a Fekete Lyuk, amely még korántsem gyolcsfehér, viszont már nem is annyira pöttöm odú. Amíg vehemens ifjúkorát elérte, további fekete-fehér-tarka-barka helyiségekkel formás földalatti fogadóvá bővült.
Konszolidált hírlapunknak nem all módjában megfelelően explicit átlényegüléssel, "komilfó" szeszfokon lobogva ünnepelni.
Mindössze megállapítja, hogy a sajtó ilyen-olyan riportjaitól, gyakori botránykeltéseitől (félre)informálva sokak előtt rémképek lebegnek e külvárosi klubról, nevének hallatán sokakat felháborodással vegyes hidegrázása környékez.

Józsefváros holdbéli peremén, a Golgota utca, Vörösmarty Művelődési Ház, Lyuk: az ipari környzet szürkéje és az imbolygó éji sötét a színes falfestmény-rengeteggel keveredik. Komor és kietlen vidék, kívül is, belül is, mindezzel együtt mégis: Lyukmeleg. A talán lakhatóvá tehető táj, a reményként megélhető deprimáltság: folytonos lélekjelentés.
Az intézmény - alternatív - népművelőjével a szenzációhajhászást mellőzve igyekeztünk elhelyezni a Lyukat: az "alvilági" zenei élet helyrajzán. Nagy Gyula klubvezetőt először a három évvel ezelőtti "múltról" kérdeztem.

-- A nyolcvanas évek közepén a fővárosi klubmozgalom haldoklott, sorra szűntek meg a rendezvények. A fellépési lehetőségek köre leszűkült az avantgárd együttesek számára. Az intézmény akkor még a Ganz-Mávag művelődési házaként működött, a mai Lyuk helyén a hetvenes évektől kezdve a Vasas ifjúsági klubját vezettem. KISZ-berkekben zajlottak az ügyek itt is, mint mindenütt, olyannyira, hogy 1984-től ők vették el a klubot a művelődési otthontól. Már jó ideje az underground-ban mozogtam igyekeztem tető alá hozni egy olyan vállalkozást, mely rendszeres felléppseket biztosítana a műfaj formációinak. A Kontroll Csoport feloszlása után a Balkán Futourist nálunk adta elő Deja vu revüjét, melynek színvonalát még a fanyalgók is elismerték. Az indíttatást a Balkán Futourist adta, az ő segítségükkel alakultak ki koncepcióink. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy 1988-ban megszűnt a gyár, a klubot visszakaptuk és megindult a Lyuk. Kezdeti elképzeléseinkkel egy meglehetősen szűk értelmiségi réteget céloztunk meg. Eleinte szó sem volt punkokról vagy skeanhedekről. Néhány éve e két zenei tábor kozött annyira elmérgesedett a viszony, hogy kénytelenek voltak bezárni a kispesti punk klubot, s mindez kapóra jött a Lyuknak. Kínálatunk bovült, különböző irányzatok kezdtek zenélni nálunk.
- Bizonyus törzstagok gyakran panaszkodnak, hogy a Lyuk már nem a régi, elpuhult, megváltozott.
-- A kezdeti alrernatív szellemiséget igyekeztünk megtartani, szabadelvűséget hírdettünk, a szokásos rendezvények ostoba kötöttségeitől mentesen. Elfogadottá vált, hogy akinek kedve tartja, az asztalon vagy a földön feküdhet, a közönség gyakran lejtette vadóc össztáncát, a pogót. Egy laza, több százas társaság számára, ha prüdériájától kellőképpen megszabadult, a Lyuk-as magatartás csöppet sem formabontó.
- A virágzó szubkultúra fura szimbiózisban él a szomszédos mentőállomással és a Casablanca Discóval. Milyen az ízlésegyezség a Lyuk környékén?
-- Kezdetben valóban voltak balhék, sokan a "szabaságszigetet" agresszív alkatuk szerint értelmezték: bunyóterepnek tekintették. Ma már megtisztítottuk a Lyukat azoktól az emberektől, akik nem szórakozni, sörözni vagy koncertet hallgatni, hanem verekedni jartak ide. Nekik az edzőtermi bokszolást tudjuk javasolni, s addig is szigorúan kitiltottuk őket az esti programokról. Nem azért hoztuk létre ezt az underground mulatót, hogy Rejtő Jenő regényeiből ismert vérengző tömegjeleneteket rendezzünk benne. Mindezek ellenére a mentőállomás jelenléte hasznos volt, bár olyan súlyos összetűzés sohasem történt, ami rendőri beavatkozást igényelt volna. A rendezők mindig sikerrel lecsillapították a hőzöngőket. A művelődési otthon nagytermét bérbe adjuk, itt működik a disco, mely ugyan nem a stílusunk, de jócskán hoz pénzt a házhoz.
- A Fekete Lyuk nonkonformista valóság. Egyrészt az erősen konyuló kedélygörbe, a már-már debilis depresszió háza. Másrészt szociológusok, művészettörténészek terepgyakorlata objektumává, fogalommá vált, új környezetkultúra körvonalazódását látják benne, s a hozzá hasonló (talán kicsit visszafogottabb) pesti rock-kocsmákban.
-- Való igaz és ez igazán jól esik a szervezőknek. A falakat borító pompás graffitik emlékek és értékek számunkra. A műfaj nevesebb zenekarai közül például a Vágtázó Halottkémek vagy a Sziámi nálunk próbál, s elég ritkán, de itt is lépnek fel. Rengetegen csak kedvenc együtteseikért zarándokolnak el az amúgy általuk nem látogatott Lyukba. A nagymenokön kívül amatőr zenekarok is bemutatkozhatnak nálunk, előlépve az ismeretlenségből. 1988-ban, amikor megalakultunk, az újságírók nagy csinnadrattával lehúzták rólunk a vizes lepedot. Egyikük felhívott és flegmán közölte, hogy szeretne arról "az izéről", arrol a "patkánylyukról" írni valamit. Az ilyesfajta hozzáállás sajnálatosan jellemző volt, érthető módon elutasítottam.

Nem állítjuk mi sem, hogy szende és hangtalan zárdaszellemben működik a klub, de a megbélygzés és az értetlenség mégis elgondolkodtató. Mindent egybe véve azonban nem panaszkodhatunk, hisz nincs még egy olyan rock-intézmény, melynek akkora reklámot csapott volna a sajtó, mint a Fekete Lyuk.


Nem zárnak be * Szerencsére van, aki támogatja őket

KOVÁCSOLT FEKETE LYUK


(1993. szeptember 27., hétfő - Kiss Sandor)

Nemrégen ünnepelte ötödik születésnapját a főváros talán legtöbbet emlegetett "alternatív" klubja, a Fekete Lyuk. Mint akkor megtudtuk, az elmúlt évek alatt több mint egymillió látogatója volt az ötszáz zenekart, valamint rengeteg társművészettel foglalkozó fiatal tehetséget bemutató helyszínnek. Közülük azóta többen (Sex Action, Aurora, Pál utcai Fiúk, Kispál és a Borz) országos hírnévre is szert tettek. A Lyuk létjogosultsága tehát igazolt. Az utóbbi honapokban mégis aggasztó hírek érkeztek felólük. méghozzá az, hogy a csőd szélén állnak.

- Mi a helyzet? - kerdeztem Nagy Gyula klubvezetot.
- Ez év februárjától a Fekete Lyuk Hangja béreli a pincehelyiseget a Vörösmarty Művelődési Háztól, havi kétszázhúszezer forintért. Mivel a büfét nem sikerült megszereznünk, csak a belépőjegyekből gazdálkodhatunk. Ez persze nem fedezi a kiadásainkat, de belementünk, mert ígéretet kaptunk néhány helyről, hogy előre, három évre támogatni fogják a működésünket. Azonban egy fillért sem adtak. Így szeptember 1-jéig több mint hatszázezres tartozást halmoztunk fel.
- Ezek szerint hamarosan bezár a Lyuk?
- Szerencsére találtunk egy szponzort, aki átmenetileg segít rajtunk, de ez csak foldozgatása a süllyedő hajón esett léknek. Hatmilliót kellene kifizetnünk még ebben az évben, különben minden esztendő januárjától tetemesen megemelkedik a bérleti díjunk.
- Gondolom, emelni fogják a belépők árait is.
- Szó sincs erről, nem szeretnénk elveszíteni a közönségünket. Elég csapás nekik az is, hogy a büfé horrorisztikus árakkal dolgozik. Ez nem csak az én véleményem, mert a tavalyi szakmai szavazásokon klubunkat a legjobbnak, vendéglátásunkat pedig a legrosszabbnak ítélték.

- Miért gondolt arra, hogy támogassa a Fekete Lyukat? - kérdezem Kovács Attilát, a Kovács Acél- és Fémszerkezet Készító Rt. vezetőjét.
- A kultúra és a sport segítése hozzátartozik az üzletpolitikánkhoz. Kovács Antal olimpiai bajnokot, egy szintén Kovács nevezetú motorost, több labdarúgócsapatot, egy hosszútávfutó fiatalembert támogatunk, de korábban szponzoráltuk a Független Színpadot, s mostantól már a Fekete Lyukat is.
- Járt már a Lyuk valamelyik rendezvényén?
- Még nem, de ha időm engedi, és megfelelő öltözetet tudok szerezni, mindenképpen lemegyek.


TÖMIK A LYUKAT

Összekovácsolt milliók * Mint az Atom

(Esti Hírlap - 1993. augusztus 14., szombat - Cs. L.)
(Fotó: ifj. Sopronyi Gyula)Tömik, méghozzá pénzzel. Akadt végre egy mecénás, aki megmentené a Fekete Lyukat. A Golgota utcai műintézménynek Nagy Feró kiválása után ugyanis arra sincs pénze, hogy kifizesse a bérleti díjat. Kovács Attila, a Kovács Acél- és Fémszerkezet-készítő Rt. igazgatója, úgy tűnik, hajlandó segíteni. Egyelore 200 ezer forintos gyorssegélyt utalt ki a Lyuknak. Ő szponzorálja egyébként első olimpiai bajnok cselgáncsozónkat, Atom Antit is.

- Mennyit költ évente a sport és a kultúra támogatására?
- Körülbelül hatmillió forintot, ez azonban nem önzetlen jótékonykodás.
- Ebben az esetben mekkora összegről van szó?
- A Lyuk vezetoje, Nagy Gyula 4,6 millió forintos segítséget kért. Ebből három évre kifizethetnék a bérleti díjat.
- Mit vár konkrétan e támogatás fejében a Fekete Lyuktól?
- Hogy a szórólapokon, plakátokon szerepeljen a Kovács Rt. neve. Szó van arról is, hogy klipet forgatnának az üzem területén, talán egy fesztivál is létrejön a nevem alatt.
- Nem fél a Lyuk fekete hírétől?
- Bizony, korábban elég.vad dolgokat műveltek a Lyukból hazafelé tartó gyerekek, de úgy látom, mára megváltozott a helyzet.
- A Kovács-üzem és a Lyuk egy utcában vannak, az ön munkásai nem látogatják a koncerteket?
- Sajnos, ebben a szakmában már alig vannak fiatalok, de így talán kedvet kapnak majd néhányan, hogy érdeklődjenek a kovácsmesterség iránt.
- Metálzene és a vasmunka: összefügg... Ön is szereti a keményrockot?
- Én egy másik generációhoz tartozom. Nekem a rock and roll a kedvencem. Nem akarok azonban beleesni abba a hibába, amelybe annak idején a mi szüleink, hogy nem tolerálták a fiatalok ízlését. Szerintem mindenképp támogatni kell azokat a kezdeményezéseket, melyek olcsó szórakozást nyújtanak az ifjúságnak.


Elsötétült a Fekete Lyuk

(Mai Nap, 1994. január 23., Kiss Sándor)Valódi ostromállapot: kulcsra zárt bejárati ajtó, egy hosszabbítón kivezetett asztali lámpa félhomálya és Nagy Gyula fogadott a Fekete Lyuk-ban.

- A Fekete Lyuk Hangja Bt. felbontotta a bérleti szerződését a Vörösmarty Művelődési Házzal, és a Zenészekért és Közönségért alapítvány vette birtokba a Fekete Lyukat - kezdi a beszélgetést Nagy Gyula.
- A dolgozók és az itt fellépő s próbáló zenekarok úgy döntöttek, elfoglalják a helyiséget, mert nem értenek egyet azzal az elképzeléssel, hogy mások vegyék át a működtetést, visszafordítva a klub arculatát a 88-as évhez.
- Jogszerű ez a lépés?
- Az alapítvány hivatalosan be van jegyezve, méghozzá a Lyuk címére. Az érvényben lévő jogszabályok szerint így nem tehetnek bennünket az utcára.
- Mit szól ehhez a müvház vezetése?
- Nem kértük az engedélyüket, bár elméletileg kellett volna.
- Mi lesz ennek a következménye?
- Nyilvánvalóan jogi vita. Mindezek ellenére a klub működik, persze ehhez külön áram-, víz- és telefon-szolgáltatásra lenne szükségűnk. Mint láthatod, az áramot mar le is kapcsolták.
- Ez jogos, hiszen a művelődési ház számlájára folytatja a tevékenységét az alapítvány.
- Szó sincs arról, hogy vissza akarunk élni ezzel! Minden költséget ki fogunk fizetni.
- Hogyan lehet igy üzemeltetni a Lyukat?
- Mar intézkedtünk. Lesz áram, de az elkövetkező napokban gyertya-fénynél tartjuk a bulikat, ezzel is de-monstrálva a tiltakozásunkat.

- Mi a véleménye a kialakult helyzetről? - kerdeztem a muvelődési ház igazgatóját, Molnár Zoltánt.
- Ez egy olyan képtelen helyzet, mint amikor az albérlő kijelenti a főbérlőnek, hogy holnaptól sajátjának tekinti az általa bérelt szobát. Ilyet nem lehet csinálni.
- Tisztázzuk a tulajdonviszonyokat.
- A ház hat banknak a tulajdona, és 1998-ig a Vasas Szakszervezet üzemelteti, amely átruházott ránk minden jogot. NagyGyuláék, pontosabban, a Fekete Lyuk Hangja Bt. igen komoly összeggel tartozik nekünk. Hogy milyen formában kívanják ezt rendezni, arról még nem tárgyaltunk.
- Lehetséges, hogy az alapítvány fogja tisztázni ezt az ügyet?
- Nekem semmilyen jogviszonyom nincs az alapítvánnyal, így tárgyalnivalóm sem.
- Tudtommal ön január elsejétől felmondott Nagy Gyulának.
- A mostani helyzetnek ehhez nem sok köze van. Nagy Gyula mint népművelő és a Lyuk felelős irányítója dolgozott nálunk. Az utóbbi egy esztendőben - saját kérésére - fizetés nélküli szabadságon volt. Bizonyos átszervezésekkel megoldottuk a helyettesítését, és kiderült, nélküle is működik minden.
- A Fekete Lyuk mégis haldoklik.
- Ez annak tudható be, hogy Gyula két éve elhanyagolta a klub ügyeit, es a saját érdekeit helyezte előtérbe.
- Ezek szerint gyökeres változtatásokra van szükség?
- Terveink között szerepelt, hogy olyan emberek vegyek at az irányítást, akik vissza tudják állítani ennek a patinas kultúrális és szórakoztató centrumnak a működését. Ha kell akkor egészen más néven.
- Kikre gondol?
- Többekkel is tárgyaltunk, de Nagy Gyula nem tartozik közéjük.
- Milyen megoldást lát a rendezésre, hiszen az alapítvány erre a címre van bejegyezve, így nem lesz könnyű megválniuk egymástól?
- Erről nem tudtam, de ha így van, akkor szerződésszegés is történt, mert az 1993. február 1-jén aláírt megállapodás leszögezi, hogy a bérleti idő alatt semmilyen alapítványt és egyesületet nem lehet bejelenteni erre a címre.
- Az áram kikapcsolása mennyiben érinti a Lyukban működő Rock Land Bt. és a Bikini Studió tevékenységét?
- Semennyiben, mert teljesen más hálózatról üzemelnek.
- A jogi vita akár hónapokig is elhúzódhat. Ez mit jelent a művelődési háznak?
- Havi több százezer forintos kiesést, ami a jelenleg likviditási gondokkal küszködő intézménynek nem tesz jót. Ha a pereskedés a javunkra zárul le, minden költséget az alapítványra terhelünk.


Fekete Lyuk - bezárlyuk

(Mai Nap, 1994. február 3., Kiss Sándor)
(Fotó: Burger Zsolt)Másfél hete a Fekete Lyukban "hatalomátvétel" történt. A Zenészekért és Közönségért alapítvány - Nagy Gyula korábbi klubvezető irányításával - elfoglalta a helyiséget, mondván, nem értenek egyet a Lyuk bérbeadójának, a Vörösmarty Művelődési Háznak az elképzeléseivel. Molnár Zoltán igazgató első ellenlépésként lekapcsoltatta az áramot, rendőri segédlettel beszegeltette, majd leláncoltatta a bejárati ajtót.

- Miért csak most szánta rá magát erre? - kérdeztem Molnár Zoltánt.
- Tudomásomra jutott, hogy illegálisan lett az alapítvány erre a címre bejegyezve, valamint hogy vasárnap este a klub lépcsőjén hátba szúrtak egy fiatalembert, aki az információim szerint belehalt a sérülésébe. Elképzelhetetlennek tartom, hogy így üzemeljen a tulajdonunkat képező Lyuk. Ezt a vitát csak jogi úton lehet tisztázni, ám a Nagy Gyulának címzett hivatalos leveleinkre eddig semmilyen választ nem kaptunk.

Nagy Gyula nem túl bizakodó.
- Molnár úr szerint én jogtalanul tartózkodtam a Lyuk-ban, és ha újra lemegyek, törvénysértést követek el, akár le is tartóztathatnak. Állok elébe! - mondja a klubvezető. - Minden iratunk a lenti iroda széfjében található, de ezekhez csak rendőri kíséret mellett juthatok hozzá. A jogi képviselőm már többször megkereste Molnar Zoltánék ügyvédjét, de nem került sor tárgyalásra. Persze ez érthető, ha szóba állnak velünk, azzal elismerik a létjogosultságunkat.


Fekete Yuk

(Magyar Narancs - 1994. február 3. - Para-Kovács Imre)


Kezdetben volt a Fekete Yuk, aztán sokáig semmi más. Mostanra jócskán vesztett vonzerejéből, de még mindig meghatározó objektuma a posztpunk kultúrának. Jelenleg ostromállapot van, a villany kikapcsolva, miközben Nagy Gyula, a Yuk vezetője és Molnár Zoltán, a Vörösmarty Művelődési Ház igazgatója évődnek egymással.

A rendszercsere előszele kissé ledarálta a Ganz-Mávagot, nem kímélve a művelődési házat sem. A tulajdonviszonyok máig sem tisztázottak, mivel maga az épület jelzálogként néhány bank kezébe került, de az ingyenes kezelési jog 1998-ig a Vasas Szakszervezetet illeti meg, ami azt eredményezi, hogy felügyeleti szerve gyakorlatilag nem létezik.

Molnár Zoltán igazgató véleménye szerint a Fekete Yuk elvesztette közönségét, lepusztult és folyamatosan veszteséget termel a művelődési ház kárára. Ennek okát ő Nagy Gyulában látja, aki nem fordít elegendő energiát a klub profiljának megváltoztatására.

Nagy Gyula 1993. februárjától bérli a Yukat 224 ezer forintért havonta, ami magában foglalja a rezsit, az audio- és videocuccokat, berendezést, ilyesmiket, viszont ennek fedezésére csupán a belépők és a szponzorpénzek állnak rendelkezésére, mivel a vendéglátásból befolyó haszon a művelődési háznak ketyeg. Persze Nagy Gyula nem volt teljesen hülye, amikor ebbe belement, mert akkoriban úgy tűnt, a Szerencsejáték Rt. belepumpál a helybe 10 milliót, amiből vídáman ki lehetett volna nyögni a bérleti díjat és a felújítást. Ez az összeg sohasem folyt be, de a bérleti feltételek nem változtak meg, bár teljesítésük fizikailag lehetetlen volt.

A Fekete Yuk tartozása a házzal szemben folyamatosan nőtt, ezen csak ritkán enyhített egy-egy szponzor. Az adósság összege jelenleg 600 ezer forint. A történethez hozzátartozik, hogy a Yukban próbáló zenekarok és egyéb művészcsoportok semmit nem fizetnek a helyért és a szolgáltatásokért.

Közben Nagy Gyula létrehozta a Fekete Yuk hangja Bt.-t, aminek tagja a Rockland, a Veszprémi Kábel TV és egy természetes személy, valamint a Zenészekért és Közönségért Alapítvány, aminek bejegyzett címe a Fekete Yuk. Ez idő alatt fizetés nélküli szabadságot vett ki, és az intézményt magánvállalkozásként igazgatta.

A Yukban működő kiadó folyamatosan jelenteti meg a kazettákat, melyeken azok a zenekarok szólalhatnak meg, akik nem kellenek egyik nagyobb cégnek sem, mivel üzleti értékük nincs, vagy minimális. Itt működik aFüggetlen Színpad is.

Mivel Molnár Zoltán elégedetlen volt a klub működésével, Nagy Gyula bevonásával tárgyalásokat folytatott néhány emberrel, például Müller Péterrel és Kistamás Lászlóval, akik, bár nem zárkóztak el, a jelenlegi formában nem vállalták a Yuk átvételét, mivel azt a büfé bevétele nélkül képtelenség nyereségesen üzemeltetni.

Az ellentéteket az is élezte, hogy két évvel ezelőtt, midőn Molnár Zoltán a kórházban lábadozott, a kollektíva megkísérelte átvenni a ház irányítását, és nagy többséggel Nagy Gyulának szavazott bizalmat, aki, tekintettel az igazgató állapotára, nem vállalta a megbízatást. Mindenesetre ez a történet sem javított kapcsolatukon.

Idén aztán beindult a markoló, Nagy Gyula munkaviszonyát a művelődési ház felbontotta, ő pedig a bérleti szerződést tekintette semmisnek, azonnali hatállyal, majd január 6-án a Yukban dolgozó művészeti kollektívák egyhangú döntése alapján a Zenészekért és Közönségért Alapítvány átvette a Fekete Yukat minden technikai felszereléssel együtt. Erre az egyébként jogszerűtlennek látszó döntésre a fentebb ismertetett bizonytalan tulajdonosi helyzet adott lehetőséget, valamint az, hogy az épületet jegyző bankok egyetértenek Nagy Gyuláék elképzeléseivel. Molnár Zoltán válaszlépésként megszüntette az áramszolgáltatást.

Így áll jelenleg a meccs, klasszikus patt, de a Zenészekért és Közönségért Alapítvány helyzeti előnyben van, mivel hamarosan önálló áramforráshoz, vízórához és telefonvonalhoz jut. Amennyiben a szükséges néhány milliót is megszerzik, örökre bebetonozzák magukat.

Pénteken, szombaton és vasárnap továbbra is nyitva vannak, február 26-án pedig hatéves fennálásukat ünneplik egy monstre fesztivállal, ahol - a mostani állapotokra emlékezve - akusztikus hangszerekkel fognak fellépni a zenekarok.


Lyuk helyén lyuk

(1997 ??? - SZ. B.)Valahol a "nyócban" létezett egy szórakozóhely. Működése alatt számtalan vihart kavart. Hogy a rendszerváltás - legalábbis a tinédzsereké - itt ment-e végbe? Nem tudni. Az viszont bizonyos, hogy sem azelőtt, sem azután ennyiféle szubkultúrát és stílust semmilyen intézmény vagy szervezet nem tudott összefogni.
Utálták vagy szerették, de senkit sem hagyott hidegen. Anno szociológusok, szülők, ifjúságvédelmisek szóltak az érdekében, és persze gyakran ellene. Ma már nincs miről vitatkozni. Szép csendben eltűnt a Fekete Lyuk. Ott, ahol egykor olyan, mostanság országos népszerűségnek örvendő együttesek tették meg első lépéseiket a siker felé, mint a Kispál és a Borz, a PUF, vagy a Tankcsapda, jelenleg az új tulaj, a Szerencsejaték Rt. irodái vannak. Az épületet kilencven évvel ezelőtt a Magyar Királyi Állami Gépgyár építtette, hogy a munkásoknak legyen hová művelődni, a tisztviselőknek pedig kaszinóba járni. 1945 után a Vasas szakszervezete felügyelte a Vörösmarty nevét felvevő, más kultúrhodályoktól semmiben nem különböző művelődési házat. 1988-tól megszűnt a szakservezeti támogatás, így a népművelőknek el kellett gondolkodniuk, miből finanszírozzák a további működést. Így a pinceklubban ez év márciusában az ötletgazda, Nagy Gyula vezetésével megnyithatta kapuit a Fekete Lyuk. Ő szereplési lehetőséget adott addig "feketelistás" zenekaroknak. Néhány hónap elteltével a Lyuk már legendás helynek számított, ahol mindig történt valami. Hétköznaponként általában hat-hét banda próbált itt, hangstúdió üzemelt, sőt a Fekete Lyuk Hangja Kultúrális Egyesület annyi zenekarnak segített első hanghordozója megjelentetesében, hogy felsorolni is nenéz volna.
Hosszú ideig a legolcsóbb szórakozóhely volt a fővárosban. Ejfél után már ingyen is le lehetett menni. Néhány sikeresnek mondható év után azonban fokozatosan jelentkeztek a gondok. Az alacsony jegyárak miatt igazi hasznot hozó büfé tulajdonlásának tisztázatlan jogviszonya ellentéteket szült. 1994 tavaszán az azóta már jobhlétre szenderült Rockland Bt. vette át a Lyuk üzemeltetését, nagyszabasú tervekkel. Ténykedésüket a hely átkeresztelésével kezdték, így történhetett, hogy - a kor szellemének megfelelően - a III/III-as klub nevet ragasztották rá. Bő egy évig tartott csak a hév és a lelkesedés, mivel a leginkább a magyarországi skinhead zenekarok felkarolásáról elhíresült cég sem tudott nyereséget produkálni, így aztán be- és leadták a kulcsot. Kis ideig még a művelődési ház próbálta üzemeltetni a helyiséget, kevés eredménnyel.
Tőlünk nyugatabbra talán kultikus zarándokhely vált volna belőle. Szomorú, hogy mára Budapest ifiúságiklub-térképén csak az maradt utána, ami létezésekor maga voít. Egy fekete lyuk.


Újra megnyílik a Fekete Lyuk

(Blikk - 1999. február 25. - N.Sz.)
(Fotó: Máté Tamás)BUDAPEST - Ismét megnyitja kapuit a legendás józsefvárosi Fekete Lyuk. A magyar underground zene egyetlen igazi otthona 1988-ban kezdte meg működését. 1995 januárjában egy késelés miatt bezáratták. Nagy Gyula, az egykori szervező jóvoltából pénteken feléled a klub Kezdetekben betiltott művészek és zenészek közkedvelt helye volt a klub. Rengeteg punk- es darkzenerajongó múlatta itt az idejét.

- Állandó telt házzal üzemeltünk, azaz 6-800 ember szórakozott a Lyukban - mondta a Blikknek Nagy Gyula, a hely akkori és ujdonsült szervezője. - A bezáratásra 1995. január 31-én került sor. A klubhoz tartozó Vörösmarty Művelődési Ház akkori igazgatója a végén teljesen ellehetetlenítette a munkámat. Jó indok volt a bezáratáshoz a 95-ös év elején itt történt késelés. Két barát kapott össze egy nőügy kapcsán, és az egyikük belehalt sérülésébe.
A Lyuk négy év szünet után holnaptól újból üzemel. Régi méreteivel, némileg új külsővel. Több graffiti készült, és valamivel tisztább lesz, állítja Nagy Gyula.
Az új firkák között UV-festés is díszíti majd a falakat. Profi hangtechnikus felel a koncertek minőségéért. Bár a Bizottság és a Kontroll Csoport már nem lép színpadra, de továbbra is a gitárzenéé lesz a főszerep. Az elkövetkezendő másfél hónap programjában ott lesz a VHK, a Trottel, az Üllői Úti Fá:k és a FreshFabrik is.


Fekete Lyuk: újra

(Népszabadság - 1999. március 1., hétfő - Uj Péter)

Változatlan enteriőr, kitűnő széklábak

Fölötte művház már nincs, illetve nem Vasas-művház többé, magánszemélyé, a pincét kibérelte a volt népművelő, és elkezdte megint.
Neki a Lyuk volt az élete, mondta péntek este.


Újra kinyitott a Fekete Lyuk.

Tizenegy éve, 1988. február 27-én a Balkan Tourist zenekar tartotta az első koncertet a Golgota utcai Ganz-gyártelep művházának (imenyí Vörösmarty Mihály) pincéjében. A nyolcvanas évek végére fáradékonnyá vált, a nyálkássá puhuló kádárizmus undergroundjában kikeményedett könnyűzenei vonal éppen hajléktalanná vált, Ikarusznak, Kassáknak, Rádaynak vége lett, kellett új hely, Kistamás Lászlóék a Golgota utcai telep fantasztikus pincerendszerét találták meg, illetve a hatalmas föld alatti helyiség együttesnek egy alig lyuknyi részét.
A művház vezetése és a zenekar között gyorsan megromlott a kapcsolat, nagy összeveszések utána klub a ház egyik népművelője, Nagy Gyula vezetése alá került. Kibővült, hogy szépült azt nem mondanám, de kialakult a fazonja, es a stílus is, punk, dark, alternatív rock es kis metál. Itt kezdte budapesti karrierjét a Kispál és a Borz, ez volt az FO System, aztán a Sex Action székhelye, az AMD, a Leukémia, az Auróra, a Trottel bázisa, játszott rendszeresen a VHK, a Sziámi, mindenki, aki számított valamit a nem hivatalos rockzenében. Jöttek külföldiek, a Chumbawamba, a Fugazzi, a No Means No, mert a Lyuknak egész kis világhírneve kerekedett, alternatív klub a keleti blokkban.
Aztán stúdiót rendeztek be, próbatermet, kazettákat adott ki a Lyuk, vagy tizenöt zenekar dolgozott ott, jött a Fuggetlen Színpad, még újságja is volt a Lyuknak, a Lyukság, az egyik elso magyarorszagi fanzine.
Közben a kisgyermekes anyák a Lyukkal ijesztgették csecsemőiket, kiszállt időnként rémüldözni tévé-rádió, negyvenes újságírók merészkedtek az előtérbe, hogy aztan dörgedelmes álriportokban rántsák le a leplet az ifjúság erkölcseit megrontó veszélyes bűnbarlangról. Bent pedig folyt a Lyuk-pálinka, a sör és pogo. A Rolling Stone magazin beválasztotta a Lyukat kedvenc klubjai közé.
A klubot mindig is ellenséges hangulat vette körül, nem kellett hát sok, hogy Nagy Gyula összerúgja a port a művház vezetésével, aztan jött még egy késelés, két arc összeveszett egy nőn a ház előtt, az egyik megszúrta a másikat, halál. A Lyuk halála is. Nagy Gyulát kirúgta a művelődési ház igazgatója. Villanyt lekapcsolták, vizet elzárták, az ott dolgozó néhány zenekart kifüstölték. Erőszakos halál, de kellő időben. Az alternativ rockzene meg a punk megkésett hulláma addigra - 1994-re - kimerült, egyre kevesebben jártak a Lyukba, közben tucatjával nyíltak az új helyek a városban, a Golgota utcai Jurassic parkba csak a legelvetemültebb arcok bumliztak ki. Más társaságok ugyan próbálkoztak meg az ujraindítással, először III/III-mas majd VMK klub néven, de életet lehelni már nem tudtak a helybe.
1999. február 26-án Nagy Gyula üzletember bejelentette, hogy újra van Lyuk. Fölötte művház már nincs, illetve nem Vasas-művház többé, magánszemélyé, a pincét kibérelte a volt népművelő, és elkezdte megint. Neki a Lyuk volt az élete, mondta a Lyuk-palinkas-zsíroskenyeres péntek esti sajtótájékoztatón a hideg pincében, és most megint az lesz. A profil nem sokat változik, alternativ meg punk, ilyenek, Lyukas napok kezdetnek. Sabot, Double Nelson, Trottel, Üllői Úti Fuck, Fresh Fabrik, Prosectura, CAFB, Macskanadrag, Alvin es a Mókusok, Barackca, Jack, Hátsó Szándék, Pink Panther és sokan mások március végéig.
Változatlan enteriőr, kitűnő széklábak, nyolcvanasévek Jurassicpark a Golgota utcában.